Zorg jij goed voor jouw hersenen?

Gister was het de nationale Dag van de Fietshelm. Op deze dag wordt het belang van de fietshelm onder de aandacht gebracht om zo de kans op hersenletsel na een fietsongeluk te verkleinen.Als Neurologie verpleegkundige zie ik dagelijks wat voor impact hersenletsel heeft op het leven van iemand.

Lees meer »

Eqology

Praktijk Jannie Nicolaij is Business Partner van Eqology. EQ heeft als slogan 'It's in our nature', wat verwijst naar de bron van de grondstoffen, maar ook naar de krachten die in iedereen schuilt.

Lees meer »

Groenten april

Eten volgens het seizoen is een handige manier om meer variatie aan te brengen in je menu. Daarnaast is het van belang om te variëren om op die manier volop van alle gezondheidsvoordelen van groenten en fruit te kunnen genieten.

Lees meer »

Hoe flexibel zijn jouw celwanden?

Ons lichaam bestaat uit ontzettend veel cellen. Elke cel heeft een eigen stofwisseling: water, voedingsstoffen en zuurstof moeten naar binnen en afvalstoffen moeten weer naar buiten worden afgevoerd. Deze aanvoer en afvoer wordt door openingen in de celwand verzorgd. Hiervoor zijn verschillende vetten nodig, welke allemaal hun eigen invloed hebben op de celwand.

Lees meer »

Heb jij last van...

De kans op allergische aandoeningen zoals hooikoorts, astma en eczeem nemen toe door de hoge inname van omega 6 vetzuren in onze voeding. Hierdoor nemen de ontsteking producerende stoffen toe. Daartegenover zorgen Omega 3 vetzuren voor een daling van deze ontstekingsbevorderende stoffen waardoor de allergie in hevigheid kan afnemen. Ben jij benieuwd hoe jou Omega 6/Omega 3 balans is en wil jij ervoor zorgen dat je voldoende zuivere omega 3 vetzuren inneemt waardoor jou klachten afnemen? Neem dan contact op!

Lees meer »

Laaggradige ontstekingen

Heb jij wel eens van laaggradige ontstekingen gehoord??Laaggradige ontstekingen ontstaan vaak in de darm. Door allerlei ongezonde stoffen uit de voeding of je omgeving kan de darmwand beschadigd raken en raakt hierdoor ‘lek’, dit wordt ook wel leaky gut genoemd. Doordat de darm ‘lek’ is, kunnen afvalstoffen, zoals bv bacteriën vanuit de darm de bloedbaan weer in komen en hierdoor wordt het immuunsysteem geactiveerd.

Lees meer »

Hoe verhoog je jouw weerstand

Momenteel zijn er veel mensen verkouden of hebben de griep. Maar hoe kun je er nu voor zorgen dat je minder vatbaar bent voor een virus of dat je, wanneer je toch een virus hebt opgelopen, sneller hersteld?

Lees meer »

Koolhydraten

Koolhydraten zijn naast vetten de belangrijkste dragers van energie. Koolhydraten worden door het lichaam omgezet in glucose (bloedsuiker) en zorgen hiermee voor directe energie die je nodig hebt als brandstof. Je hersencellen, zenuwcellen en rode bloedlichaampjes kunnen alleen maar glucose als energiebron gebruiken. Ook zijn koolhydraten van belang voor gezonde darmbacteriën.

Lees meer »

Essentiële vetzuren

Essentiele vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetten.Essentieel betekent dat ons lichaam ze niet zelf kan aanmaken, maar ze wel nodig heeft voor verschillende functies in ons lichaam. Essentiële vetzuren moeten we dus uit onze voeding halen. Vetzuren dienen als bouwstenen van onze lichaamscellen en voor het opnemen van de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K.

Lees meer »

Eiwitten

Eiwitten zijn de belangrijkste bouwstoffen van ons lichaam. In ons lichaam breekt het spijsverteringssysteem de voedingseiwitten af tot aminozuren. Voor het verteren van aminozuren zijn de vitaminen B2 en B6 en de mineralen zink en magnesium nodig.

Lees meer »

Darmgezondheid

Bij darmklachten is er meestal sprake van een verstoorde balans tussen de goede en slechte darmbacteriën. Voedingsstoffen worden hierdoor niet goed opgenomen waardoor er tekorten kunnen ontstaan. Onze cellen hebben voldoende voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. Wanneer er een tekort aan belangrijke voedingsstoffen is, zullen er problemen ontstaan met de gezondheid.

Lees meer »

Mitochondriën, de energiefabriekjes van ons lichaam

Om te kunnen functioneren heeft ons lichaam energie nodig. Mitochondriën zijn de energiefabriekjes van ons lichaam. Hier komen voedsel- en zuurstofdeeltjes samen en wordt er energie gemaakt. (ATP)Als er iets mis is met de mitochondriën ontstaat er energietekort en kunnen klachten als vermoeidheid, een zwaar gevoel in armen of benen, pijn of kramp ontstaan.

Lees meer »

Voorkomen is beter dan genezen

Preventie in de gezondheidszorg.Er is voor preventie in de huidige geneeskunde nog niet heel veel aandacht. Door meer aandacht op het voorkomen van ziekte en het behandelen van de echte oorzaak van ziekte te richten zou er misschien wel heel veel geld en ziekteleed bespaard kunnen worden.

Lees meer »

Een positieve mindset

Om te veranderen naar een gezondere leefstijl is een positieve mindset van groot belang. Je houdt makkelijker vast aan je goede gewoonten en pakt de goede gewoonten makkelijker weer op wanneer het even wat minder gaat. Met een positieve mindset focus je je op bewuste acties en groei je steeds verder in je nieuwe gezondere leefstijl.

Lees meer »

4 pijlers

Voeding, ontspanning, beweging en slaap, deze 4 pijlers zijn allemaal belangrijk voor een gezonde leefstijl.

Lees meer »