Essentiele vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetten.
Essentieel betekent dat ons lichaam ze niet zelf kan aanmaken, maar ze wel nodig heeft voor verschillende functies in ons lichaam. Essentiële vetzuren moeten we dus uit onze voeding halen. Vetzuren dienen als bouwstenen van onze lichaamscellen en voor het opnemen van de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K.
Er zijn 2 soorten essentiële vetzuren: Omega 3 en Omega 6.
Omega-3 vetzuren zijn: Alfa-linoleenzuur (ALA), Docosahexaeenzuur (DHA) en Eicosapentaeenzuur (EPA). Omega 3 vetzuren zijn o.a. belangrijk voor hart- en bloedvaten, voor de werking van onze hersenen, voor het afweersysteem (het werkt ontstekingsremmend) en een gezonde gemoedstoestand. Ook kan het menstruatieklachten verlichten, zorgt het voor sterkere botten en gewrichten en is het goed voor de huid.
Omega 6 vetzuren zijn: linolzuur (LA) (dit kan door het lichaam omgezet worden in Arachidonzuur (AA) en gamma-linoleenzuur (GLA)
Linolzuur helpt o.a. het cholesterolniveau gezond te houden.
Linolzuur komt o.a. voor in zonnebloemolie, maisolie, sesamzaad en pompoenpitten. Zonnebloemolie en maisolie wordt veel gebruikt in kant en klare producten als koekjes, gebak, gefrituurde dingen etc.
De laatste jaren is ons voedingspatroon nogal veranderd. Hierdoor is de verhouding Omega 6 vetzuren ten opzichte van Omega 3 vetzuren uit balans geraakt.
Vetzuren op zichzelf zijn dus niet slecht voor je gezondheid, maar het gaat om de juiste verhouding!
De ideale verhouding Omega 6: Omega 3 zou 2:1 zijn, terwijl dit tegenwoordig vaak 10:1 of zelfs nog hoger ligt.
Hoe herstel je nu deze balans?
Zet meer vette vis, schaal- of schelpdieren op je menu en zorg voor minder inname van Omega 6 door minder bewerkt voedsel te eten.
Meer advies nodig?? Neem dan contact met mij op!
Reactie plaatsen
Reacties